Przygotować jabłka: owoce pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Zagotować cukier z octem. Włożyć jabłka do gorącego syropu i gotować kilka minut (w zależności od gatunku jabłek) aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną.
Przyrządzić sos: z cukru lekko skropionego wodą ugotować jasny karmel (podgrzewać na małej patelni aż stanie się złoty). Zdjąć z ognia. Wlać sok z pomarańczy i ocet. Gotować mieszając aż karmel się rozpuści a sok odparuje do połowy objętości. Dodać miód i koniak. Zagotować, dodać masło jeszcze raz zagotować
Wątróbkę oczyścić i namoczyć w mleku (2-3 godziny lub zostawić na noc). Osączyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej. Plastry wątróbki panierować w mące i smażyć na oleju 2-3 minuty z każdej strony (nie solić!). Pod koniec dodać masło. Polać wątróbki sosem i podawać. Podać z jabłkami.