Chrupiąca wątróbka z jabłkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wątróbka cielęca 500 g
mleko 500 ml
mąka 4 łyżki
olej 100 ml
masło 1 łyżka
Sos:
cukier 1/2 szklanki
czerwony ocet winny 4 łyżki
sok z 1 pomarańczy
miód 1 łyżka
skórka z 1 pomarańczy
koniak kieliszek
jabłka do wątróbki:
ocet jabłkowy 1/2 szklanki
jabłka twarde, słodkie 2

Przygotować jabłka: owoce pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Zagotować cukier z octem. Włożyć jabłka do gorącego syropu i gotować kilka minut (w zależności od gatunku jabłek) aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przyrządzić sos: z cukru lekko skropionego wodą ugotować jasny karmel (podgrzewać na małej patelni aż stanie się złoty). Zdjąć z ognia. Wlać sok z pomarańczy i ocet. Gotować mieszając aż karmel się rozpuści a sok odparuje do połowy objętości. Dodać miód i koniak. Zagotować, dodać masło jeszcze raz zagotować

Wątróbkę oczyścić i namoczyć w mleku (2-3 godziny lub zostawić na noc). Osączyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej. Plastry wątróbki panierować w mące i smażyć na oleju 2-3 minuty z każdej strony (nie solić!). Pod koniec dodać masło. Polać wątróbki sosem i podawać. Podać z jabłkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.