Chorizo al vino
- Czas
- Czas oczekiwania 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
Chorizo | 200 g |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
Cebula czerwona | 2 |
rozmaryn | 1 gałązka |
liść laurowy | 2 listki |
czerwone wino | 2 szklanki |
Kolendra natka | kilka gałązek |
Kiełbasa duszona w winie, klasyka prostej hiszpańskiej kuchni. Potrawa pełna intensywnych smaków i aromatów. Podaje się w małych porcjach jako tapas – przekąska.
Cebulę obrać i posiekać. Kiełbasę pokroić w plastry. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę. Dodać kiełbasę i smażyć na małym ogniu aż z wędliny wytopi się sporo tłuszczu. Zalać czerwonym winem, dodać listki laurowe i rozmaryn, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. Podawać z bagietką lub wiejskim chlebem i szklaneczką czerwonego wina.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.