Chmielnicka gęś pieczona

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 2 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
gęś sprawiona ok. 4-5 kg
czosnek 2 główki
sól
majeranek

Sprawioną gęś wkładamy na ok. 6 godz. do słabej solanki. Następnie przenosimy ją do  mocnej solanki,  gdzie moczyć się powinna jeszcze ok. 6-8 godz. Po wyjęciu płuczemy w zimnej wodzie tak, aby nadmiar soli wypłukał się, obsuszamy ręcznikiem. Tak przygotowaną gęś obkładamy  grubą warstwą papki czosnkowej (zmiażdżony czosnek wymieszany z solą). Odstawiamy na ok. 8-10 godz. Po upływie tego czasu przekładamy gęś do gęsiarki. Pieczemy ok. 40 min bez przykrycia w temp. 180°C. Następnie przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 160°C i dusimy ok. 1-1,20 godz.

Przepis przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.