WYKONANIE:
Piwo dokładnie wymieszać z winem,cukrem,cynamonem i gozdzikami,najlepiej przy pomocy malaksera lub shakera.
Wlać do rondelka i gotować na wolnym ogniu około kwadransa,nie dopuszczając do zbyt silnego wrzenia.
Po zakończeniu gotowania wymieszać.
Chłodnik przecedzić i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Zanim całkowicie ostygnie dodać rodzynki i śmietanę.
Doprawić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
Przed podaniem wstawić na okolo godzinę do lodówki.
Chłodnik podawać w pucharkach,posypany szczyptą cynamonu lub w talerzach głebokich,z dodatkiem biszkoptów.
Zupa bedzie bardziej pożywna,jeśli dodać do niej makaron.
DANIE TO MOZNA PODAĆ RÓWNIEŻ NA ELEGANCKIM PRZYJĘCIU LUB PIKNIKU.
NALEZY WTEDY ROZLAĆ DO PUCHARKÓW,A DO KAŻDEGO DODAĆ PO DWIE LUB TRZY KOSTKI LODU.