Chłodnik z pieczonych, młodych buraczków
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
jogurt naturalny | 1 duży |
młode buraczki | pół kilo |
ogórki | 2 |
czerwona cebula | pół |
prażone płatki migdałów | pół szklanki |
koperek | pół pęczka |
sok z 1/2 cytryny | |
czosnek | ząbek |
sól i pieprz do smaku |
Chłodnik o kremowej konsystencji podawany z płatkami migdałowymi z pewnością zaskoczy gości.
Buraczki pieczemy w całości zawinięte w folię, razem z cebulą (około 30 min w 200 C). W międzyczasie obieramy ogórki i siekamy, koperek myjemy i siekamy. Ostudzone bulwy obieramy i blendujemy (np. kolorem zielonym w blenderze z kolekcji Illumina) dokładnie z czosnkiem, jogurtem i cebulą, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Serwujemy z posiekanym ogórkiem, koperkiem i migdałami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.