Chłodnik z pieczonych, młodych buraczków

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jogurt naturalny 1 duży
młode buraczki pół kilo
ogórki 2
czerwona cebula pół
prażone płatki migdałów pół szklanki
koperek pół pęczka
sok z 1/2 cytryny
czosnek ząbek
sól i pieprz do smaku
Chłodnik o kremowej konsystencji podawany z płatkami migdałowymi z pewnością zaskoczy gości.

Buraczki pieczemy w całości zawinięte w folię, razem z cebulą (około 30 min w 200 C). W międzyczasie obieramy ogórki i siekamy, koperek myjemy i siekamy. Ostudzone bulwy obieramy i blendujemy (np. kolorem zielonym w blenderze z kolekcji Illumina) dokładnie z czosnkiem, jogurtem i cebulą, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Serwujemy z posiekanym ogórkiem, koperkiem i migdałami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.