Chłodnik szczawiowy
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
szczaw | pęczek (duża garść) |
koperek | pęczek |
jajka | 2 |
śmietana lub słodka śmietanka | 200ml |
ogórki świeże | 2-3 |
sól i cukier | |
wywar warzywny lub drobiowy dokładnie odtłuszczony | 0,5 litra |
Wszyscy znamy chłodnik z botwinki – warto spróbować chłodniku szczawiowego. Może się okazać, że ten smak wygra z wszystkimi innymi. Idealny na upał.
Opłukać szczaw i koperek. Ugotować jajka na twardo. Posiekać szczaw i koperek. Z ogórków usunąć pestki. Posiekać. Zagotować bulion. Wrzucić szczaw. Gdy się zagotuje odstawić z ognia. Przestudzić. Dodać koperek i ogórki. Wymieszać ze śmietaną (zupa będzie kwaśniejsza) lub słodką śmietanką (zupa łagodniejsza w smaku). Schłodzić. Podawać z jajkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.