- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
szczaw | pęczek (duża garść) |
koperek | pęczek |
jajka | 2 |
śmietana lub słodka śmietanka | 200ml |
ogórki świeże | 2-3 |
sól i cukier | |
wywar warzywny lub drobiowy dokładnie odtłuszczony | 0,5 litra |
Opłukać szczaw i koperek. Ugotować jajka na twardo. Posiekać szczaw i koperek. Z ogórków usunąć pestki. Posiekać. Zagotować bulion. Wrzucić szczaw. Gdy się zagotuje odstawić z ognia. Przestudzić. Dodać koperek i ogórki. Wymieszać ze śmietaną (zupa będzie kwaśniejsza) lub słodką śmietanką (zupa łagodniejsza w smaku). Schłodzić. Podawać z jajkami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...