Chlebek z awokado z żurawiną
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1 i 1/4 szklanki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
soda | 1/2 łyżeczki |
sól | szczypta |
masło w temperaturze pokojowej | 75 gram |
cukier | 1/2 szklanki |
duże jajko | 1 |
pasta z prawdziwą wanilią | 1 łyżeczka |
puree z awokado | 1/2 szklanki |
sok z limonki | 1 łyżeczka |
Kolejna propozycja na słodki, domowy chleb. Idealnie sprawdzi się podany na śniadanie z dżemem ale także jako przekąska do herbaty.
Rozgrzać piekarnik do 175°C i wyłożyć formę keksówkę papierem do pieczenia.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i sól. Awokado obrać, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.
Masło razem z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać jajko, pastę z wanilii, rozgniecione awokado i całość wymieszać. Wymieszać składniki z obydwu misek ale tylko do połączenia składników. Przełożyć masę do formy i włożyć do piekanika. Piec około 35-45 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.