- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1 i 1/4 szklanki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
soda | 1/2 łyżeczki |
sól | szczypta |
masło w temperaturze pokojowej | 75 gram |
cukier | 1/2 szklanki |
duże jajko | 1 |
pasta z prawdziwą wanilią | 1 łyżeczka |
puree z awokado | 1/2 szklanki |
sok z limonki | 1 łyżeczka |
Rozgrzać piekarnik do 175°C i wyłożyć formę keksówkę papierem do pieczenia.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i sól. Awokado obrać, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.
Masło razem z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać jajko, pastę z wanilii, rozgniecione awokado i całość wymieszać. Wymieszać składniki z obydwu misek ale tylko do połączenia składników. Przełożyć masę do formy i włożyć do piekanika. Piec około 35-45 minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...