Chlebek dyniowy
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 350 gram |
przesiana mąka | 1 ¾ szklanki |
jajka | 2 |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
soda oczyszczona | 1 łyżeczka |
olej | pół szklanki |
skórka z jednej pomarańczy | |
nasiona chia | 3 łyżki |
rodzynki | 3 łyżki |
miód | pół szklanki |
mielony kardamon | szczypta |
cynamon | szczypta |
imbir | szczypta |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól | szczypta |
Chlebek z dyni to idealna przekąska do herbaty lub na drugie śniadanie. Doskonale smakuje z miodem, masłem orzechowym lub dżemem. W zależności od preferencji możemy dodać do chlebka cukier, tak jak my – miód, albo inną substancją słodzącą.
Piekarnik nagrzać do 175°C. Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek i upiec do miękkości. Wyjąć z piekarnika, miąższ oddzielić od skóry, rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z dynią, dodać miód, olej. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, sodę oczyszczoną, rodzynki i przyprawy. Do masy z miąższem z dyni dodać partiami ubite białka. Potem dosypać połowę mąki z dodatkami i wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Polecamy również nasz przepis na chlebek bananowy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.