- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 350 gram |
przesiana mąka | 1 ¾ szklanki |
jajka | 2 |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
soda oczyszczona | 1 łyżeczka |
olej | pół szklanki |
skórka z jednej pomarańczy | |
nasiona chia | 3 łyżki |
rodzynki | 3 łyżki |
miód | pół szklanki |
mielony kardamon | szczypta |
cynamon | szczypta |
imbir | szczypta |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól | szczypta |
Piekarnik nagrzać do 175°C. Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek i upiec do miękkości. Wyjąć z piekarnika, miąższ oddzielić od skóry, rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z dynią, dodać miód, olej. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, sodę oczyszczoną, rodzynki i przyprawy. Do masy z miąższem z dyni dodać partiami ubite białka. Potem dosypać połowę mąki z dodatkami i wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Polecamy również nasz przepis na chlebek bananowy.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...