Chleb razowy na zakwasie

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka luksusowa T-550 1 ¼ kg
mąka żytnia chlebowa ¾ kg
woda 1 ½ l
sól 4 łyżeczki
zakwas (patrz: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/robimy-zakwas/) 1 szklanka
Przepis z Dworu Kaliszki z Białej Piskiej.

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Wyrabiać mikserem lub ręcznie przez co najmniej 20 minut. Do słoika odłożyć ok. szklanki ciasta które będzie użyte jako zakwas do następnego chleba (zakwas przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie). Wyrobione ciasto przełożyć do 3 podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wypełniając je do połowy wysokości. Chleb odstawić w ciepłe miejsce o temp. ok. 30 stopni blisko kaloryfera na ok. 8 godzin. Formy z wyrośniętym ciastem delikatnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ½ godz. Pod koniec pieczenia chleb należy spryskać wodą. Upieczony gorący chleb wyjąć z formy i zdjąć papier. Odstawić do wystygnięcia.


Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.