Chleb razowy na zakwasie
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka luksusowa T-550 | 1 ¼ kg |
mąka żytnia chlebowa | ¾ kg |
woda | 1 ½ l |
sól | 4 łyżeczki |
zakwas (patrz: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/robimy-zakwas/) | 1 szklanka |
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Wyrabiać mikserem lub ręcznie przez co najmniej 20 minut. Do słoika odłożyć ok. szklanki ciasta które będzie użyte jako zakwas do następnego chleba (zakwas przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie). Wyrobione ciasto przełożyć do 3 podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wypełniając je do połowy wysokości. Chleb odstawić w ciepłe miejsce o temp. ok. 30 stopni blisko kaloryfera na ok. 8 godzin. Formy z wyrośniętym ciastem delikatnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ½ godz. Pod koniec pieczenia chleb należy spryskać wodą. Upieczony gorący chleb wyjąć z formy i zdjąć papier. Odstawić do wystygnięcia.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.