- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka luksusowa T-550 | 1 ¼ kg |
mąka żytnia chlebowa | ¾ kg |
woda | 1 ½ l |
sól | 4 łyżeczki |
zakwas (patrz: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/robimy-zakwas/) | 1 szklanka |
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Wyrabiać mikserem lub ręcznie przez co najmniej 20 minut. Do słoika odłożyć ok. szklanki ciasta które będzie użyte jako zakwas do następnego chleba (zakwas przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie). Wyrobione ciasto przełożyć do 3 podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wypełniając je do połowy wysokości. Chleb odstawić w ciepłe miejsce o temp. ok. 30 stopni blisko kaloryfera na ok. 8 godzin. Formy z wyrośniętym ciastem delikatnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ½ godz. Pod koniec pieczenia chleb należy spryskać wodą. Upieczony gorący chleb wyjąć z formy i zdjąć papier. Odstawić do wystygnięcia.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...