Chińskie bułeczki gotowane na parze (Baozi )
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
swieże drożdże | 25 gram |
ciepła woda | 1 szklanka |
mąka | 4 szklanki |
cukier puder | 2 łyżki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | 1 łyżeczka sól |
wybrane nadzienie |
W misce rozrobić drożdże z ciepłą wodą, szczyptą cukru i mąki. Zostawić na około 10 minut aż zaczną się pienić. Przesiać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do miksera z hakiem wsypać miesznkę mąki z dodatkami i dodać rozrobione drożdże (jeśli nie mamy takiego miksera wyrabiać ciasto ręcznie). Wyrabiać około 10 minut. W razie jakby ciasto było zbyt gęste dodać wody. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i sprężyste w dotyku. Umieścić ciasto w dobrze naoliwionej misce i przykryć folią. Przechowywać w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotować wybrany farsz.
Z ciasto rozwałkować i wyciąć z niego okrągłe placki (takie jak pankejki). Na środek nałożyć farsz i złożyć w okrągłą bułkę. Odwrócić do góry nogami. Gotowe bułeczki zostawić pod ściereczką na 20-30 min do wyrośnięcia. Gotować na parze (w koszyku/ lub specjalnym garnku) przez 15min.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.