Chili con carne - przepis tradycyjny
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
chude, mielone mięso wołowe | 500 gram |
olej do smażenia | |
duża cebula | 1 |
czerwona papryka | |
czosnek | 2 ząbki |
chili w proszku | 1 czubata łyżeczka |
wędzona papryka w proszku | 1 łyżeczka |
mielony kumin | 1 łyżeczka |
posiekane pomidory | 400 gram |
oregano | pół łyżeczki |
cukier | 1 łyżeczka |
czerwona fasola | 1 puszka |
ryż długoziarnisty | |
kwaśna śmietana |
Cebulę, paprykę i czosnek posiekać. Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodać paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę w proszku, chili oraz kumin i dusić przez 5 minut. Dodać mięso mielone, rozdrobnić je drewnianą szpatułką i wymieszać z przyprawami. Smażyć do momentu aż mięso się zetnie. Następie wlać na patelnie pomidory, dodać cukier i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i dusić przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszać a w razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewać wodą. Na końcu dodać fasolę oraz oregano, doprawić solą oraz pieprzem i dusić kolejne 10 minut. Przed podaniem pozostawić danie na wyłączonym gazie pod przykryciem. Podawać z kwaśną śmietaną i ryżem długoziarnistym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.