- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
chude, mielone mięso wołowe | 500 gram |
olej do smażenia | |
duża cebula | 1 |
czerwona papryka | |
czosnek | 2 ząbki |
chili w proszku | 1 czubata łyżeczka |
wędzona papryka w proszku | 1 łyżeczka |
mielony kumin | 1 łyżeczka |
posiekane pomidory | 400 gram |
oregano | pół łyżeczki |
cukier | 1 łyżeczka |
czerwona fasola | 1 puszka |
ryż długoziarnisty | |
kwaśna śmietana | |
Cebulę, paprykę i czosnek posiekać. Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodać paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę w proszku, chili oraz kumin i dusić przez 5 minut. Dodać mięso mielone, rozdrobnić je drewnianą szpatułką i wymieszać z przyprawami. Smażyć do momentu aż mięso się zetnie. Następie wlać na patelnie pomidory, dodać cukier i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i dusić przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszać a w razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewać wodą. Na końcu dodać fasolę oraz oregano, doprawić solą oraz pieprzem i dusić kolejne 10 minut. Przed podaniem pozostawić danie na wyłączonym gazie pod przykryciem. Podawać z kwaśną śmietaną i ryżem długoziarnistym.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...