Chałwa z manny
Słodkie życie dla każdego! To moje hasło na Dzień Dziecka!
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cukier | 180g |
woda | 500ml |
masło | 125g |
kasza manna | 2 szklanki |
migdały zmielone lub posiekane | 3 łyżki |
cynamon | 1łyżeczka |
owoce pokrojone | 2 szklanki |
Ten klasyczny, grecki deser, kochają wszystkie dzieci, duże i małe. Podaje się go z sezonowymi owocami. Pyszny jest też z jogurtem i płynnym miodem.
Cukier z wodą gotować przez 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Kaszę mannę podsmażyć na rozgrzanym maśle, stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Naczynie z kaszą odstawić z ognia, wlać syrop i mieszać drewnianą łyżką, aż manna połączy się z cukrem. Masę przełożyć do małej formy keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120C na 20 minut. Kroić po ostudzeniu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.