Ceviche
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 1 dzień
- Trudność
- Porcja dla
świeże filety z dorsza | 0,5 kilograma |
sok z limonek | 3 sztuki |
pomidory | 2 sztuki |
cebula dymka | 3 sztuki |
czerwona papryka | 1/2 |
chilli | |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
posiekana świeża kolendra | garść |
Ceviche przyrządzane jest na bazie surowej ryby, która ścina się pod wpływem soku z limonki. W zależności od tego skąd pochodzi przepis dodatki w tym daniu mogą się różnić. Na Smakach Życia wersja meksykańska z kolendrą i pomidorami.
Rybę umyć i posiekać. Z limonek wycisnąć sok. Rybę wymieszać z sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Schować do lodówki na całą noc. Ryba powinna się ściąć. Pomidory obrać, pozbyć się pestek i drobno posiekać. Paprykę, cebulę dymkę, chilli i kolendrę posiekać. Wymieszać masę rybną z pomidorami, papryką, chilli, dymką oraz kolendrą i schować na dwie godziny do lodówki, żeby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.