- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 5-6 |
mleko | 250 ml |
mąka | 160 gram |
sól | szczypta |
masło | 80 gram |
cukier | 3 łyżeczki |
namoczone rodzynki | 60 gram |
Wymieszać mleko, przesianą mąkę, szczyptę soli do uzyskania gładkiej masy. Pozostawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło. Rozpuścić połowę masła na dużej patelni, następnie wypełnić ją przygotowanym ciastem i podsmażyć spód na brązowy kolor na umiarkowanym ogniu. Posypać suchymi rodzynkami z wierzchu, obrócić mieszankę, unieść lekko i dodać resztę masła. Gdy ciasto będzie gotowe, rozdzielić je na duże kawałki za pomocą dwóch widelców, oprószyć cukrem i podawać.
Dań przygotowywanych na bazie ściśle strzeżonych przepisów tyrolskich farmerów można spróbować na farmach Roter Hahn
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...