Cebulki marynowane ze skórką cytrynową, gorczycą i kolendrą
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cebulka miniaturowa | 400 g |
cytryna | 1 |
ziarna gorczycy | 1 łyżeczka |
kolendra | 1/2 łyżeczki |
czosnek niedźwiedzi | 1 łyżeczka |
sól kłodawska | 2 łyżeczki |
cukier | 1,5 łyżki |
ocet spirytusowy | 0,5 szklanki |
woda | 0,75 szklanki |
Tradycyjna marynata. A jednak przygotowana i doprawiona w domu smakuje o niebo lepiej od kupionej w sklepie.
Cebulki obrać. Cytrynę wyszorować. Ściąć żółtą warstwę skórki i pokroić ją w cienkie paseczki. Wsypać do słoiczka cebulki dodać czosnek, gorczycę, kolendrę i połowę skórki cytrynowej. Wycisnąć sok z cytryny do słoiczka. Zagotować składniki marynaty: ocet, wodę, cukier, sól. Gorącą marynatą zalać cebulki. Zamknąć słoik, zamieszać. Jeść po tygodniu.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.