Carska turszija
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Czerwona papryka pokrojona w kawałki | 6 kg |
Kalafior podzielony na małe różyczki | 4 kg |
Marchewka pokrojona w grube plasterki | 1 kg |
Selery z liśćmi pokrojone na małe kawałki | 2 |
sól morska | 1 kg |
woda | 8 l |
cukier | 1,7 kg |
czerwony ocet winny | 1,4 l |
Torebka ziela angielskiego | 1 |
Czarny pieprz w ziarenkach | 1 torebka |
liście laurowe | |
olej słonecznikowy | 2 szklanki |
Kilka ząbków czosnku | |
Duże słoiki | 750 ml |
Przygotować roztwór z soli i wody w dużym naczyniu. Włożyć do środka paprykę i odstawić na 24 godziny. Wyjąć paprykę i odsączyć, a do tego samego roztworu wrzucić marchewkę, Odstawić na godzinę. Wyjąć marchewkę i odsączyć, a do tego samego roztworu wrzucić różyczki kalafiora. Odstawić na godzinę. Przygotować marynatę. Połączyć ocet, cukier i olej i zagotować. Gdy się zagotuje, dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Do każdego słoika włożyć po 2 pokruszone tabletki aspiryny. Włożyć do środka pokrojone warzywa – paprykę, różyczki kalafiora, marchewkę, kawałki selera i po kilka ząbków czosnku. Do każdego słoika włożyć kilka listków selera. Zalać gorącą marynatą. Zamknąć. Odwracać słoiki przez kilka dni, żeby aspiryna się rozpuścila. Z podanej proporcji otrzymamy ok 15 dużych słoików.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.