- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 250 gram |
cukier puder | 30 gram |
gorzkie kakao w proszku | 1 łyżka |
sól | |
cynamonu | 1 łyżeczka |
KAWY ROZPUSZCZALNEJ | 1 łyżeczka |
smalec | 50 gram |
małe jajko | 1 |
ocet winny | 30ml |
wytrawna Marsala | 30 ml |
ricotta | 750 gram |
cukier | 300 gram |
starta ciemna czekolada | 75 gram |
kandyzowana skórka z pomarańczy | |
cynamon | 1 łyżeczka |
kawa rozpuszczalna | 1 łyżeczka |
Przed przystąpieniem do przygotowania cannoli umieścić ser ricotta na durszlaku ułożonym na misce aby odciekł i schować do lodówki.
Umieścić w misce mąkę, sól, cynamon, kawę, kakao i cukier puder. Całość wymieszać widelcem i zrobić wgłębienie w środku. Dodać smalec, jajko, a następnie ocet zmieszany z Marsalą. Płyny te należy dodawać powoli, mieszając, bo może się okazać, że nie będzie konieczne, aby dodać je do końca. Wyrabiać około 5 minut. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować minimum na godzinę do lodówki (ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni).
Ricottę wymieszać delikatnie z cukrem pudrem, czekoladą i schować ponownie do lodówki (w misce pod przykryciem).
Ciasto rozwałkować lub przepuścić przez maszynkę do makaronu (płat ciasta powinien mieć 1-2 mm grubości). Wyciąć okręgi o średnicy około 9 cm. Okręgi nawinąć na metalowe obręcze o średnicy 3 cm i połączyć brzegi. Najlepiej użyć odrobiny wody, by kawałki ciasta dobrze się ze sobą skleiły, w przeciwnym wypadku rozlecą się w trakcie pieczenia.
W garnku rozgrzać olej. Smażyć cannoli (po 2-3 sztuki jednocześnie) do momentu aż uzyskają złoty kolor (najlepiej smażyć na obręczach, żeby nie straciły kształtu). Przełożyć talerz na wyłożony papierowym ręcznikiem. Kiedy cannoli wystygną, przy użyciu rękawa cukierniczego nadziewać je masa z ricotty. Przyozdobić wiórkami z czekolady i kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...