Przygotować beszamel. Rozgrzać w rondelku masło z mąką. Smażyć aż zacznie być leciutko złote. Wlać mleko energicznie mieszając trzepaczką. Gotować około 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki. Szpinak rozmrozić na suchej patelni, odcisnąć, wystudzić. Wymieszać z serkiem wiejskim i połową startego parmezanu. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Przygotować płaskie naczynie do zapiekania. Na dno wlać warstwę sos beszamelowego. Ułożyć warstwę rurek nadzianych szpinakiem z serem, polać beszamelem i znów warstwa rurek. Na wierzchu ma być beszamel. Posypać resztą parmezanu i piec około 40 minut aż do zrumienienia.
Cannelloni ze szpinakiem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
makaron cannelloni | 1 opakowanie |
szpinak | 300 g |
serek wiejski ziarnisty | 250 g |
parmezan | 100 g |
masło | 100 g |
mąka | 100 g |
mleko | 1l |
gałka muszkatołowa | 2 szczypty |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.