- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron cannelloni | ok 20 sztuk |
szpinak świeży lub mrożony | 700 g |
ser ricotta | 500g |
parmezan lub cheddar | 100g |
czosnek | 3 ząbki |
gałka muszkatołowa | pół |
Beszamel: | |
masło | pół kostki |
mąka | 6 łyżek |
mleko | 3/4 litra |
gałka muszkatołowa do sosu | ćwierć łyżeczki |
sól i biały pieprz do smaku | |
Jeśli używamy świeżego szpinaku oczyścić, opłukać i sparzyć w osolonym wrzątku. Osączyć a następnie pokroić. Mrożony szpinak rozmrozić na suchej patelni. Ostudzony szpinak wymieszać z ricottą, doprawić gałką i roztartym szpinakiem. Posolić do smaku. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę ale nie rumienić. Wlać mleko i energicznie roztrzepać. Gotować mieszając kilka minut. Dodać gałkę sól i biały pieprz. Nagrzać piekarnik do 200 C. Do prostokątnego naczynia do zapiekania wlać 1/3 sosu. Napełnić rurki farszem szpinakowym i ułożyć na warstwie beszamelu. Zalać resztą sosu i posypać startym serem. Zapiekać 30 minut. Uwaga: dobrze jest najpierw suchą rurką „wymierzyć” odpowiednie naczynie, żeby wiedzieć ile się zmieści i jak układać. Rurki powinny być zapiekane w jednej warstwie.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...