Caldo verde. Portugalska zupa z jarmużu i ziemniaków

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
woda lub bulion 1 ½ litra
kiełbasa chorizo 200 g
jarmuż 1 pęczek
ziemniaki 500 g
posiekane ząbki czosnku 3-4
oliwa
sól i pieprz
Ta pożywna zupa jadana jest w Portugalii wraz z nadejściem chłodów. Teraz jest więc idealny moment żeby zacząć ją przygotowywać, zwłaszcza ze jarmuż na począku jesieni jest szeroko dostępny. Wprawdzie oryginalnie Portugalczycy nie używają jarmużu, ale trochę innej kapusty galicyjskiej, jednak różnica z tego wynikająca jest wyczuwalna tylko dla kogoś kto urodził się nad Atlantykiem.

Usunąć skórę z kiełbasy i umieścić w garnku z całymi ząbkami czosnku i ziemniakami, obranymi i pokrojonymi w kostkę, zalać wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, wyjąć kiełbasę i ugnieść dobrze na pure ziemniaki i ząbki czosnku. Pokroić jarmuż bardzo cienko (same liście bez łodyg) i dodać do garnka. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić z powrotem do garnka. Gotować jeszcze przez 5 minut, po czym doprawić solą i pieprzem. Podawać skropione oliwą z oliwek.Najlepsza jest z dobrym wiejskim chlebem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.