Burgery z czerwonej soczewicy

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Wegetarianie nie muszą być pozbawieni przyjemności zjadania burgerów!

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody, aż się zupełnie rozgotuje. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchewkę, poddusić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i sól do smaku. Ziarna podprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masą na burgery. Wsypać bułkę, dodać jajko i wyrobić masę. Jeśli jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę bułki.

Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w kaszy i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron  na złoty kolor. Podawać w domowej bułce z warzywami i sosami do smaku. Można przygotować burgery z innymi warzywami, dodać starte gotowane buraki, rozdrobnione brokuły, opcji jest wiele.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.