- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody, aż się zupełnie rozgotuje. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchewkę, poddusić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i sól do smaku. Ziarna podprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masą na burgery. Wsypać bułkę, dodać jajko i wyrobić masę. Jeśli jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę bułki.
Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w kaszy i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać w domowej bułce z warzywami i sosami do smaku. Można przygotować burgery z innymi warzywami, dodać starte gotowane buraki, rozdrobnione brokuły, opcji jest wiele.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...