Buraczki w occie na słodko
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
małe buraczki | 1 kg |
sól i cukier do gotowania buraczków | |
zalewa: | |
ocet spirytusowy | 1 szklanka |
woda | 3 szklanki |
cukier | 3/4 szklanki |
sól | 1 łyżka |
liść laurowy | 6 sztuk |
ziele angielskie | kilkanaście ziarenek |
goździki | 6 |
ziarna kolendry | łyżka |
anyż | 3 gwiazdki |
Znakomite jako przekąska lub do sałatek ze szpinakiem i kozim serem.
Umyć buraczki i ugotować w posolonej i posłodzonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skórki. Zagotować zalewę z w/w składników. Do wyparzonych słoiczków włożyć obrane buraczki, zalać zalewą rozdzielając przyprawy do słoiczków. Zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odwrócić do góry dnem. Po 20 minutach odwrócić i przenieść w chłodne miejsce.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.