Buraczki w occie na słodko

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
małe buraczki 1 kg
sól i cukier do gotowania buraczków
zalewa:
ocet spirytusowy 1 szklanka
woda 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sól 1 łyżka
liść laurowy 6 sztuk
ziele angielskie kilkanaście ziarenek
goździki 6
ziarna kolendry łyżka
anyż 3 gwiazdki
Znakomite jako przekąska lub do sałatek ze szpinakiem i kozim serem.

Umyć buraczki i ugotować w posolonej i posłodzonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skórki. Zagotować zalewę z w/w składników. Do wyparzonych słoiczków włożyć obrane buraczki, zalać zalewą rozdzielając przyprawy do słoiczków. Zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odwrócić do góry dnem. Po 20 minutach odwrócić i przenieść w chłodne miejsce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.