Bunny Chow

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bochenek białego chleba
anyż 1 gwiazdka
laska cynamonu 1
całe strąki kardamonu 3 sztuki
nasiona kopru włoskiego 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
garam masala 3 łyżki
mielona kolendra 1 łyżeczka
pieprz mielony 1 łyżeczka
kurkuma 2 łyżeczki
pomidory 2
udziec jagnięcy pokrojony w kostkę 1 kilogram
czosnku 4 ząbki
starty imbir 2 łyżeczki
curry 6 liści
ziemniaki 2
posiekana kolendra
czosnek 4 ząbki
Potrawa Bunny Chow powstała w Durbanie, południowoafrykańskim mieście zamieszkałym przez dużą wspólnotę Hindusów. Historia pochodzenia tej potrawy jest często przypisywana migrującym z Indii do Afryki pracownikom, którzy praktykowali przynoszenie na pole, wygodnego w transporcie dania. Ich lunch składał się z wydrążonego bochenka, wypełnionego wegetariańskim curry. Inne źródła podają, że pieczywo stanowiło dla hinduskich imigrantów alternatywę dla ich tradycyjnego chleba roti. Obecnie najpopularniejszy jest Bunny Chow zrobione na bazie białego pieczywa, wypełnionego mięsnym curry i podawanego z ryżem.

Anyż, laskę cynamonu, kardamon, nasiona kopru włoskiego, kminek i cebulę podsmażyć w garnku. Kiedy cebula się zeszkli dodać garam masala, mieloną kolendrę, pieprz mielony i kurkumę. Pokroić pomidory wrzucić je do garnka z przyprawami. Następnie dodać mięso, imbir, czosnek i liście curry. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać trochę wody i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

Chleb przeciąć w poprzek na dwa, trzy lub cztery kawałki, w zależności od tego, jak dużą porcją chce się uzyskać. Wyciąć część miąższu tak aby z kawałków powstały miseczki. Wypełnić powstałe z naczynia z chleba curry. Podawać z surówkami i piklami. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.