- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
bochenek białego chleba | |
anyż | 1 gwiazdka |
laska cynamonu | 1 |
całe strąki kardamonu | 3 sztuki |
nasiona kopru włoskiego | 1/2 łyżeczki |
kminek | 1/2 łyżeczki |
olej do smażenia | |
cebula | 1 sztuka |
garam masala | 3 łyżki |
mielona kolendra | 1 łyżeczka |
pieprz mielony | 1 łyżeczka |
kurkuma | 2 łyżeczki |
pomidory | 2 |
udziec jagnięcy pokrojony w kostkę | 1 kilogram |
czosnku | 4 ząbki |
starty imbir | 2 łyżeczki |
curry | 6 liści |
ziemniaki | 2 |
posiekana kolendra | |
czosnek | 4 ząbki |
Anyż, laskę cynamonu, kardamon, nasiona kopru włoskiego, kminek i cebulę podsmażyć w garnku. Kiedy cebula się zeszkli dodać garam masala, mieloną kolendrę, pieprz mielony i kurkumę. Pokroić pomidory wrzucić je do garnka z przyprawami. Następnie dodać mięso, imbir, czosnek i liście curry. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać trochę wody i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Chleb przeciąć w poprzek na dwa, trzy lub cztery kawałki, w zależności od tego, jak dużą porcją chce się uzyskać. Wyciąć część miąższu tak aby z kawałków powstały miseczki. Wypełnić powstałe z naczynia z chleba curry. Podawać z surówkami i piklami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...