Bun cha. Wietnamska grilowana wieprzowina.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czosnek | 3 posiekane ząbki |
szalotki | 8 drobno posiekanych |
brązowy cukier | 1 łyżka |
boczek | 300 g |
mielona łopatka wieprzowa | 350 g |
jajko | 1 |
dymka (tylko zielona część) drobno posiekana | mały pęczek |
sos rybny | 100 ml |
makaron ryżowy bun | 600 g |
kiełki fasolki mung | 150 gram |
sałata poszarpana na drobne kawałki | 1 główka |
liście kolendry | garść |
liście czerwonej pachnotki (do nabycia w azjatyckich sklepach) | garść |
zalewa | |
cukier | 300 g |
sok z limonki | 100 ml |
ocet ryżowy | 100 ml |
marchewka pocięta na cienkie ćwierćplasterki | 60 g |
kalarepka pokrojona w cienkie ćwierć plasterki | 60 g |
czosnek drobno posiekany | 3 ząbki |
długa czerwona papryczka chili pozbawiona nasion i pokrojona w cienkie plasterki | 1 |
Wymieszać sos rybny, czosnek, szalotki i cukier.
Pociąć boczek na grube plastry, wymieszać z połową marynaty i odstawić na 2 godziny.
Mieloną wieprzowinę wymieszać z posiekaną dymką, jajkiem i resztą marynaty i też zostawić na 2 godziny.
Namoczyć makaron bun w gorącej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i wypłukać pod zimną wodą. Pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.
Z mielonego mięsa uformować kotleciki (3 cm). Wrzucić je i boczek na grilla na kilka minut (3-5 po każdej stronie w zależności od stopnia rozpalenia grilla).
Wymieszać składniki sosu, dodać niepełną szklankę wrzącej wody i mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Podawanie: Rozdzielić sos na indywidualne miski dla każdego. Do każdej miski włożyć 3 kotleciki i 4 kawałki boczku. Resztę mięsa zostawić na stole na ogranym talerzu. Makaron oraz wymieszane zioła, kiełki i sałatę ułożyć na dwóch dużych talerzach na środku stołu, tak żeby każdy mógł sięgnąć pałeczkami. Jedzący moczą każdą porcję makaronu w sosie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.