Bun cha. Wietnamska grilowana wieprzowina.

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
czosnek 3 posiekane ząbki
szalotki 8 drobno posiekanych
brązowy cukier 1 łyżka
boczek 300 g
mielona łopatka wieprzowa 350 g
jajko 1
dymka (tylko zielona część) drobno posiekana mały pęczek
sos rybny 100 ml
makaron ryżowy bun 600 g
kiełki fasolki mung 150 gram
sałata poszarpana na drobne kawałki 1 główka
liście kolendry garść
liście czerwonej pachnotki (do nabycia w azjatyckich sklepach) garść
zalewa
cukier 300 g
sok z limonki 100 ml
ocet ryżowy 100 ml
marchewka pocięta na cienkie ćwierćplasterki 60 g
kalarepka pokrojona w cienkie ćwierć plasterki 60 g
czosnek drobno posiekany 3 ząbki
długa czerwona papryczka chili pozbawiona nasion i pokrojona w cienkie plasterki 1
Bún chả to jeden z największych hitów ulicznej kuchni z Wietnamu. Bún znaczy cienki ryżowy makaron a chả tłustą wieprzowinę. Jest to boczek albo kot

Wymieszać sos rybny, czosnek, szalotki i cukier.

Pociąć boczek na grube plastry, wymieszać z połową marynaty i odstawić na 2 godziny.

Mieloną wieprzowinę wymieszać z posiekaną dymką, jajkiem i resztą marynaty i też zostawić na 2 godziny.

Namoczyć makaron bun w gorącej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i wypłukać pod zimną wodą. Pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.

Z mielonego mięsa uformować kotleciki (3 cm). Wrzucić je i boczek na grilla na kilka minut (3-5 po każdej stronie w zależności od stopnia rozpalenia grilla).

Wymieszać składniki sosu, dodać niepełną szklankę wrzącej wody i mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści.

Podawanie: Rozdzielić sos na indywidualne miski dla każdego. Do każdej miski włożyć 3 kotleciki i 4 kawałki boczku. Resztę mięsa zostawić na stole na ogranym talerzu. Makaron oraz wymieszane zioła, kiełki i sałatę ułożyć na dwóch dużych talerzach na środku stołu, tak żeby każdy mógł sięgnąć pałeczkami. Jedzący moczą każdą porcję makaronu w sosie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.