Bułeczki angielskie z truskawkami i bitą śmietaną
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 250 g |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
cukier | 50g |
masło | 80 g |
jajko | 1 duże |
ekstrakt waniliowy | 1łyżeczka |
mleko pełnotłuste | pół szklanki |
śmietnka kremówka | 3 łyżki |
mąka do posypywania | |
Do przełożenia: | |
truskawki | 1 kg |
śmietanka kremówka dobrze schłodzona | pół litra |
cukier puder | 100g |
Truskawki umyć, pokroić, włożyć do miski zasypać 50 g cukru pudru i wstawić do lodówki, żeby puściły sok. W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko , roztopione masło, jajko, ekstrakt waniliowy. Wlać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać. Wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na 1,5 cm, wkrawać szklanką krążki. Resztki ciasta ponownie szybko zagnieść, rozwałkować i wykrawać krążki. Wyłożyć krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem, pędzelkiem posmarować wierzch każdego krążka śmietaną kremówką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C na 20-25 minut. Upieczone wyjąć do przestudzenia na kratkę.
Ubić śmietanę z łyżką cukru. Przekroić wystudzone bułeczki, przełożyć śmietaną i truskawkami z powstałym sosem, oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.