Bukiet karmelizowanej marchwi
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 1 dzień
- Trudność
- Porcja dla
cienkie, kształtne marchewki z nacią | 8 |
pomarańcze | 1 |
masło | 4 łyżki |
posiekana dymka | 1/2 filiżanki |
cukier | 1 łyżka |
kolendra | szczypta |
rosół | 100 ml |
sól i świeżo mielony czarny pieprz |
Jeśli uda się zdobyć ekologiczną, słodką marchewkę warto włożyć nieco trudu aby godnie ją podać.
Obrać skórkę z pomarańczy, posiekać, gotować minutę w niewielkiej ilości wody. Opłukać pod zimną wodą i pozostawić na dobę do wyschnięcia. Z pomarańczy wycisnąć sok. Marchew obrać, pozostawiając około centymetra łodyg. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać sok, kolendrę, cukier, sól i marchewki w całości. Przykryć. Dusić 5 minut. Dolać rosół, doprowadzić do wrzenia gotować 15 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wyjąć marchewki, przykryć by nie wystygły. Zredukować sos do 100 ml, zmiksować. Podawać marchewki z sosem, posypane skórką pomarańczową.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.