Budyń śniadaniowy
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza jaglana zmielona w młynku do kawy na mąkę | 3 łyżki |
czerwona soczewica zmielona w młynku do kawy na mąkę | 1 łyżka |
mąka kukurydziana | 1 łyżka |
ksylitol lub cukier | 1 łyżeczka |
wanilia | 1/3 laski |
mleko (zwykłe lub sojowe) | pół litra |
masło | 1 łyżka |
żółtka | 2 |
syrop klonowy | do smaku |
Solidna porcja dobrej, zdrowej energii na początek dnia.
Kaszę i soczewicę zemleć w młynku do kawy. Zagotować mleko w ziarenkami wyskrobanymi z wanilii. Energicznie mieszając rózga wsypać kaszę, mąkę kukurydzianą i soczewicę. Gotować, mieszając 5-7 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Dodać cukier lub ksylitol. Zdjąć z ognia, dodać żółtko i masło. Wyłożyć na talerze i polać syropem klonowym. Można dodać owoce i orzechy do dekoracji.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.