Budyń śniadaniowy

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza jaglana zmielona w młynku do kawy na mąkę 3 łyżki
czerwona soczewica zmielona w młynku do kawy na mąkę 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżka
ksylitol lub cukier 1 łyżeczka
wanilia 1/3 laski
mleko (zwykłe lub sojowe) pół litra
masło 1 łyżka
żółtka 2
syrop klonowy do smaku
Solidna porcja dobrej, zdrowej energii na początek dnia.

Kaszę i soczewicę zemleć w młynku do kawy. Zagotować mleko w ziarenkami wyskrobanymi z wanilii. Energicznie mieszając rózga wsypać kaszę, mąkę kukurydzianą i soczewicę. Gotować, mieszając 5-7 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Dodać cukier lub ksylitol. Zdjąć z ognia, dodać żółtko i masło. Wyłożyć na talerze i polać syropem klonowym.  Można dodać owoce i orzechy do dekoracji.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.