- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza jaglana zmielona w młynku do kawy na mąkę | 3 łyżki |
czerwona soczewica zmielona w młynku do kawy na mąkę | 1 łyżka |
mąka kukurydziana | 1 łyżka |
ksylitol lub cukier | 1 łyżeczka |
wanilia | 1/3 laski |
mleko (zwykłe lub sojowe) | pół litra |
masło | 1 łyżka |
żółtka | 2 |
syrop klonowy | do smaku |
Kaszę i soczewicę zemleć w młynku do kawy. Zagotować mleko w ziarenkami wyskrobanymi z wanilii. Energicznie mieszając rózga wsypać kaszę, mąkę kukurydzianą i soczewicę. Gotować, mieszając 5-7 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Dodać cukier lub ksylitol. Zdjąć z ognia, dodać żółtko i masło. Wyłożyć na talerze i polać syropem klonowym. Można dodać owoce i orzechy do dekoracji.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...