Wątróbkę oczyść, wytnij żyłki, podziel na kawałki, namocz w mleku na godzinę. Wyjmij, osusz. Oprósz mąką. Cebulę, czosnek, obierz, drobno pokrój. Listki szałwii oberwij z gałązek. Rozgrzej masło i usmaż w nim czipsy z szałwii. Odłóż je na talerzyk. W tym samym maśle obsmaż wątróbki, przełóż do naczynia żaroodpornego, posól i popieprz, wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 C na 15 minut. W tym samym tłuszczu, w którym smażyły się wątróbki smaż cebulę, czosnek i marchew, dodaj pomidory, groszek i gałązki szałwii bez listków. Dodaj miód, dopraw bazylią, solą i pieprzem, gotuj 15 minut od czasu do czasu mieszając. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, wymieszaj z sosem pomidorowym i wątróbkami. Przed podaniem posyp czipsami z szałwii.
Bucatini z wątróbką drobiową, pomidorami i masłem szałwiowym
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron bucatini | 500 g |
wątróbka drobiowa | 800 g |
czosnek | 4 ząbki |
czerwona cebula | 1 mała |
pomidory bez skórki krojone | 2 puszki |
szałwia | pęczek lub doniczka |
miód | 1 łyżka |
mąka kukurydziana | 2 łyżki |
klarowane masło | 150 g |
mleko 3,2% | 1 l |
suszona bazylia | 1 łyżeczka |
sól i pieprz | do smaku |
groszek | 100g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.