Bruschetta z grillowanymi warzywami i kurczakiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 2 |
grube kromki bułki lub kawałki bagietki | 8 |
papryka czerwona | 2 |
Papryka Żółta | 2 |
cebula cukrowa lub czerwona | 2 |
cukinie | 2 |
czosnek | 3-4 ząbki |
oliwa extra virgin | 6 łyżek |
ocet balsamiczny | 3 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
pomidory | 4 małe |
Włoski pomysł na śniadanie z grilla.
Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w dość cienkie plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory przekroić na poówki. Warzywa i mięso skropić oliwą i zgrillować (ok 10 minut). Kromki bułki posmarować roztartym czosnkiem i skropić oliwą. Podpiec na grillu. Gotowe warzywa wymieszać z resztą oliwy i octem. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć mięso i warzywa na zrumienionych kromkach.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.