Brukselka z daktylami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
małe brukselki 750 g
czerwona cebula 3
suszone daktyle bez pestek 150 g
klarowane masło 4 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Zaskakujące połączenie składników komponuje się w pyszne danie na lunch lub ciepłą kolację.

Brukselki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Daktyle pokroić w paski. Cebulę obrać pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać klarowane masło. Wsypać cebulę i brukselki. Dodać kurkumę. Smażyć mieszając aż cebula się zeszkli. Dodać 2/3 szklanki osolonej wody i daktyle. Przykryć garnek i dusić brukselkę na małym ogniu ok. 15 minut. Często mieszać. Gdy brukselka będzie gotowa (ma być jędrna, nie rozgotowana) zdjąć pokrywkę i na silnym ogniu, mieszając odparować. Podawać ze świeżą bagietką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.