Brukselka z daktylami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
małe brukselki | 750 g |
czerwona cebula | 3 |
suszone daktyle bez pestek | 150 g |
klarowane masło | 4 łyżki |
kurkuma | 1 łyżeczka |
sól i pieprz do smaku |
Zaskakujące połączenie składników komponuje się w pyszne danie na lunch lub ciepłą kolację.
Brukselki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Daktyle pokroić w paski. Cebulę obrać pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać klarowane masło. Wsypać cebulę i brukselki. Dodać kurkumę. Smażyć mieszając aż cebula się zeszkli. Dodać 2/3 szklanki osolonej wody i daktyle. Przykryć garnek i dusić brukselkę na małym ogniu ok. 15 minut. Często mieszać. Gdy brukselka będzie gotowa (ma być jędrna, nie rozgotowana) zdjąć pokrywkę i na silnym ogniu, mieszając odparować. Podawać ze świeżą bagietką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.