- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
małe brukselki | 750 g |
czerwona cebula | 3 |
suszone daktyle bez pestek | 150 g |
klarowane masło | 4 łyżki |
kurkuma | 1 łyżeczka |
sól i pieprz do smaku | |
Brukselki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Daktyle pokroić w paski. Cebulę obrać pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać klarowane masło. Wsypać cebulę i brukselki. Dodać kurkumę. Smażyć mieszając aż cebula się zeszkli. Dodać 2/3 szklanki osolonej wody i daktyle. Przykryć garnek i dusić brukselkę na małym ogniu ok. 15 minut. Często mieszać. Gdy brukselka będzie gotowa (ma być jędrna, nie rozgotowana) zdjąć pokrywkę i na silnym ogniu, mieszając odparować. Podawać ze świeżą bagietką.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...