Brownie z rodzynkami i miodem

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gorzka czekolada 3 tabliczki
rodzynki 1/2 szklanki
miód 2 łyżki
masło (na polewę) 2 łyżki
mąka 1/2 szklanki
jajka 6
cukier 1 i 1/4 szklanki
masło 200 g

Posiekać 2 tabliczki czekolady, włożyć razem z masłem do żaroodpornego naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Ubić jajka, stopniowo dodając mąkę i cukier. Kiedy czekolada przestygnie, powoli połączyć obydwie masy. Wyłożyć prostokątną formę pergaminem i wysmarować masłem. Dodać do ciasta rodzynki, wymieszać i przełożyć do formy. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Rozpuścić pozostałą tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, Dodać masło, miód i wymieszać, aż powstanie gładka polewa. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić i posmarować z wierzchu polewą czekoladową.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.