Posiekać 2 tabliczki czekolady, włożyć razem z masłem do żaroodpornego naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Ubić jajka, stopniowo dodając mąkę i cukier. Kiedy czekolada przestygnie, powoli połączyć obydwie masy. Wyłożyć prostokątną formę pergaminem i wysmarować masłem. Dodać do ciasta rodzynki, wymieszać i przełożyć do formy. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Rozpuścić pozostałą tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, Dodać masło, miód i wymieszać, aż powstanie gładka polewa. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić i posmarować z wierzchu polewą czekoladową.
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada | 3 tabliczki |
rodzynki | 1/2 szklanki |
miód | 2 łyżki |
masło (na polewę) | 2 łyżki |
mąka | 1/2 szklanki |
jajka | 6 |
cukier | 1 i 1/4 szklanki |
masło | 200 g |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...