Brownie a la Nigella
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada | 300 g |
masło | 300 g |
cukier z prawdziwa wanilią | paczka |
cukier kryształ | 200 g |
jajka | 4 |
mielone migdały | 250 g |
sól | szczypta |
masło do posmarowania tortotwnicy |
Mocno czekoladowe, lepkie ciasto, które spopularyzowała przepiękna kucharka telewizyjna i dziennikarka, Nigella Lawson. Można dodać do ciasta posiekane orzechy włoskie. Znakomite jest z podawane z gęstym jogurtem greckim.
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Przestudzoną masę czekoladowo-maślaną wymieszać z koglem-moglem i zmielonymi migdałami. Zostawić łyżkę migdałów do wysypania formy. Wysmarować tortownicę masłem i wysypać mielonymi migdałami. Masę rozrzedzić łyżką piany i delikatnie wymieszać z resztą piany. Przełożyć masę do tortownicy.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 C. Piec 25-30 min. Ciasto będzie nadal lepkie z wierzchu. Podawać po wystudzeniu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.