- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada | 300 g |
masło | 300 g |
cukier z prawdziwa wanilią | paczka |
cukier kryształ | 200 g |
jajka | 4 |
mielone migdały | 250 g |
sól | szczypta |
masło do posmarowania tortotwnicy | |
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Przestudzoną masę czekoladowo-maślaną wymieszać z koglem-moglem i zmielonymi migdałami. Zostawić łyżkę migdałów do wysypania formy. Wysmarować tortownicę masłem i wysypać mielonymi migdałami. Masę rozrzedzić łyżką piany i delikatnie wymieszać z resztą piany. Przełożyć masę do tortownicy.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 C. Piec 25-30 min. Ciasto będzie nadal lepkie z wierzchu. Podawać po wystudzeniu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Zapraszamy na nasz fanpage
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Made by Zuzia
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...