Brokuły z gomasio i kurczakiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka podwójna | 1 |
brokuł | 1 mały |
gomasio | 4 łyżki |
zioła prowansalskie | 2 łyżki |
oliwa | 2 łyżki |
sól i pieprz |
Gomasio to przyprawa o długiej tradycji. Jest nie tylko pyszna ale i zdrowa.
Piersi kurczaka, umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić w spore kawałki. Natrzeć oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C lub zgrillować. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ułożyć na talerzach brokuły i mięso. Posypać gomasio (patrz: inspiracje). W wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić usmażonym tofu lub panirem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.