Brązowy ryż na ostro z mlekiem kokosowym

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż brązowy 400 g
cebula 1
ostra papryczka 1
rodzynki 100 g
mleko kokosowe 1 puszka
woda szklanka
czarnuszka płaska łyżeczka
pasta curry 1 łyżeczka
cuknia 1
czosnek 3 ząbki
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
Miseczka takiego ryżu jest pełnowartościowym posiłkiem. Aromatycznym i zdrowym.

Obrać i posiekać cebulę. Papryczkę pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę, dodać ryż, curry i ostrą papryczkę, smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Wlać mleko kokosowe i wodę, wsypać rodzynki i czarnuszkę, posolić, przykryć i gotować 35-45 minut. W tym czasie pokroić cukinię w kostkę. Obrać i posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy podsmażyć na niej czosnek, dodać cukinię i smażyć mieszając, aż cukinia nabierze złotego koloru. Posolić, wymieszać z gotowym ryżem. Podawać na gorąco. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.