Brązowy ryż na ostro z mlekiem kokosowym
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ryż brązowy | 400 g |
cebula | 1 |
ostra papryczka | 1 |
rodzynki | 100 g |
mleko kokosowe | 1 puszka |
woda | szklanka |
czarnuszka | płaska łyżeczka |
pasta curry | 1 łyżeczka |
cuknia | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
oliwa | 4 łyżki |
sól | do smaku |
Miseczka takiego ryżu jest pełnowartościowym posiłkiem. Aromatycznym i zdrowym.
Obrać i posiekać cebulę. Papryczkę pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę, dodać ryż, curry i ostrą papryczkę, smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Wlać mleko kokosowe i wodę, wsypać rodzynki i czarnuszkę, posolić, przykryć i gotować 35-45 minut. W tym czasie pokroić cukinię w kostkę. Obrać i posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy podsmażyć na niej czosnek, dodać cukinię i smażyć mieszając, aż cukinia nabierze złotego koloru. Posolić, wymieszać z gotowym ryżem. Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.