- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ryż brązowy | 400 g |
cebula | 1 |
ostra papryczka | 1 |
rodzynki | 100 g |
mleko kokosowe | 1 puszka |
woda | szklanka |
czarnuszka | płaska łyżeczka |
pasta curry | 1 łyżeczka |
cuknia | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
oliwa | 4 łyżki |
sól | do smaku |
Obrać i posiekać cebulę. Papryczkę pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę, dodać ryż, curry i ostrą papryczkę, smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Wlać mleko kokosowe i wodę, wsypać rodzynki i czarnuszkę, posolić, przykryć i gotować 35-45 minut. W tym czasie pokroić cukinię w kostkę. Obrać i posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy podsmażyć na niej czosnek, dodać cukinię i smażyć mieszając, aż cukinia nabierze złotego koloru. Posolić, wymieszać z gotowym ryżem. Podawać na gorąco.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...